Tiedotteet

KiVi-futis 2022 (18.10.2022)

Sane edusti KiVi-futiksessa, tuloksena 4. sija! ūüíô Ensi vuonna taas kahta kovempaa!

<null>


Sanen ja Corpuksen vabu alkoi rillailun merkeissä! (25.4.2022)

<null>


Terveisiä hallituksen kokouksesta! (21.1.2022)

Hei rakkaat sanelaiset!

Ensimmäisistä kouluviikoista on nyt selvitty, ja hallitus on palannut virallisesti sorvin ääreen!
Hallituksen ensimmäisessä kokouksessa käsiteltiin muun muassa vujujen ajankohtaa sekä sektorien kuulumisia.

Tsemppi√§ kaikille talveen ja opiskeluihin 

ūüíô

Terkuin Sanen hallitus

<null>


Sanen aktiivit esittäytyivät fukseille (14.9.2021)

Esittelyillassa fuksit pääsivät myös sovittamaan haalareita.

Tiistai-iltana 14. syyskuuta Sanen aktiivit ja uudet opiskelijat kokoontuivat Seminaarinmäellä Fennicumin pihassa ja muodostivat siinä suuren ringin. Uudet ja vanhat kohtasivat, kun kaikki pääsivät esittäytymään toisilleen. Aktiivit myös kertoivat omista ainejärjestön toimialueistaan, jotta ne tulivat tutummiksi fukseille.

Esittelykierroksen jälkeen fuksit pääsivät sovittamaan haalareita pieninä ryhminä ja tekemään haalaritilauksen. Koska ilta oli viileä, sovitus tapahtui sisätiloissa. Iloinen puheensorina täytti Fennicumin alakerran, kun uudet sanelaiset pohtivat ja mallailivat, mikä haalarikoko olisi itselle sopivin.

Sovituksen yhteydessä aktiivit myös tarjosivat fukseille mahdollisuuden ostaa haalarimerkkejä. Merkit kiinnostivatkin opiskelijoita niin paljon, että osa mukaan varatuista merkeistä pääsi jopa loppumaan kesken. Onneksi kukin voi ostaa niitä lisää myöhemminkin. Selvää on, että fuksien uusiin haalareihin ommellaan paljon Sanen merkkejä.

Eveliina Lehtola

Fuksit (edessä) ja aktiivit kerääntyivät Fennicumin eteen.

Allekirjoitimme kannanoton korkeakouluopiskelijoiden jaksamisesta (20.3.2021)

Sane ry on allekirjoittanut yli 220 muun järjestön kanssa korkeakouluopiskelijoiden jaksamista ja hyvinvointia koskevan kannanoton. Kannanotto on luettavissa alla.

Korkeakouluopiskelijoiden h√§t√§huuto: selviytyminen ei tarkoita hyvinvointia 

Yliopisto-opiskelijoiden et√§opetus on jatkunut jo yli vuoden. T√§ll√§ hetkell√§ korkeakouluopiskelijoiden  arjessa korostuvat yksin√§isyys, motivaation puute ja toivottomuus. Et√§opiskelun ja virikkeiden  puuttumisen my√∂t√§ itseohjautuvuuden yll√§pit√§minen on haastavaa, ja uupumus on lis√§√§ntynyt  korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Yhdess√§k√§√§n aiemmassa korkeakouluopiskelijoiden  hyvinvointia koskevassa tutkimuksessa ei opiskelijoiden uupumus ole ollut yht√§ suurta kuin  tuoreimmissa tutkimuksissa. Alustavien tulosten mukaan uupuneiden opiskelijoiden m√§√§r√§ on  kaksinkertaistunut verrattuna vuoden 2016 tilastoihin [1]. Suomen hallitus ei ole tarjonnut tarpeellisia  ja konkreettisia ratkaisuja korkeakouluopiskelijoiden tilanteeseen. Vinkit oman el√§m√§n kalenterointiin  tai tsempit jaksamiseen ovat ala-arvoisia tilanteessa, jossa kokonainen sukupolvi  korkeakouluopiskelijoita k√§rsii poikkeusoloista ja sen aiheuttamista vakavista lieveilmi√∂ist√§.  Jaksamattomuus ei ole yksitt√§isen opiskelijan asenneongelma. Kyse on rakenteellisesta, koko  sukupolvea koskettavasta kriisist√§, johon on nyt tartuttava. T√§m√§ kannanotto on meid√§n  h√§t√§huutomme: selviytyminen ei tarkoita hyvinvointia. 

Opiskelijoilta ei voida vaatia poikkeusoloissa normaalia suoriutumista opintojen osalta, sill√§  muutokset opetuksessa ovat vaikuttaneet v√§ist√§m√§tt√§ monien korkeakouluopiskelijoiden opintoihin  ja hyvinvointiin. Vaadittujen opintopisteiden m√§√§r√§√§ tulee huojentaa opintotuen osalta,  opintotukikuukausien m√§√§r√§√§ on lis√§tt√§v√§ ja valmistumisen on saatava veny√§ vuodella ilman  sanktioita opintolainan hyvityksen osalta. Toimien on kosketettava kaikkia korkeakouluopiskelijoita,  jotka ovat opiskelleet koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa. Huojennuksista ei tule vaatia erillisi√§  selvityksi√§, vaan ne on taattava jokaiselle korkeakouluopiskelijalle. 

Hallitus kehotti tiedotustilaisuudessaan hakemaan apua uupumukseen. On useita tapauksia, joissa  terveyspalvelumme YTHS:n piiriin on vuodenvaihteessa tapahtuneen laajentumisen j√§lkeen ollut  miltei mahdotonta p√§√§st√§. Resurssit eiv√§t vastanneet opiskelijoiden tarvetta aiemminkaan.  Arkeamme ovat olleet viikkojen ja kuukausien odotukset hoitoon p√§√§syyn, ja esimerkiksi jonot  psykiatrille ovat olleet jopa yli puoli vuotta. T√§ll√§ hetkell√§ tilanne on kuitenkin viel√§ entist√§ kriittisempi;  ajanvarauspalvelu SelfChat on ollut poissa k√§yt√∂st√§ jo kolme kuukautta, joten avun saaminen on  todella haastavaa. T√§h√§n menness√§ YTHS:lle ohjattu lis√§rahoitus on vain paikannut jo olemassa  olleita vuotokohtia. Kriisitilanteessa syntyneet ja syventyneet mielenterveysongelmat tarvitsevat  oman ylim√§√§r√§isen budjettinsa. 

Opiskelijoita pit√§√§ pinnalla kliseinen toivo paremmasta huomisesta. Harva asia romahduttaa  jaksamista yht√§ paljon kuin linjaus et√§opetuksen jatkumisesta taas ensi lukukaudella. P√§√§t√∂st√§  et√§opetuksen jatkumisesta ei tule tehd√§ l√∂yhin perustein. Jokaisen linjauksen tulee olla joustava ja  ottaa huomioon pandemiatilanteen kehittyminen. K√§yt√§nn√∂n on oltava linjassa p√§√§t√∂sten kanssa.  Jos opiskelijat ovat et√§opetuksessa, ei heit√§ voi samaan aikaan vaatia tenttim√§√§n opintosuorituksia  fyysisesti yliopistolla. Jos et√§opetusta p√§√§tet√§√§n jatkaa ensi syksyn√§, opetuksen laatuun on  panostettava. Opiskelijoiden oikeus laadukkaaseen ja turvalliseen koulutukseen t√§ytyy taata my√∂s  poikkeusaikana. 

Edunvalvojinamme opiskelijaj√§rjest√∂iss√§ eiv√§t toimi hyvinvoinnin ammattilaiset, vaan yht√§lailla  uupumuksesta k√§rsiv√§t opiskelijat. Olemme v√§liinputoajia ‚Äď haavoittuvaisia nuoria aikuisia keskell√§  suuria el√§m√§nmuutoksia. Siksi sosiaaliset suhteet ja yhteis√∂llisyys ovat avainasemassa  opiskelijoiden jaksamisen kannalta. Uupumus ja muut mielt√§ varjostavat ongelmat ovat meid√§n  synkk√§ sukupolvikokemuksemme. Tilanne vaatii tehokkaita ratkaisuja. Vaadimme Suomen  hallitukselta uutta tiedotustilaisuutta, jossa tilanteemme vakavuus huomioidaan ja siihen vastataan  konkreettisin keinoin. 

Opiskelijoita ei tule kohdella kuin liukuhihnatavaraa, jonka voi mekaanisesti muuntaa tulevaisuuden  ty√∂voimaksi. Yhteisest√§ hyvinvoinnista huolehtiminen on ensiarvoisen t√§rke√§√§, jotta yhteiskuntaa  riepottelevasta kriisist√§ palautuminen on mahdollista. Miten pystymme rakentamaan yhteiskuntaa  koronan j√§lkeen, kun tulevaisuuden asiantuntijat k√§rsiv√§t uupumuksesta jo ennen ty√∂el√§m√§√§?

L√§hteet 

[1] Helsingin Yliopisto. Yliopisto-opiskelijat ovat tavallista uupuneempia koronakev√§√§n√§. 2020.  [Viitattu 11.3.2021]  

https://www2.helsinki.fi/fi/uutiset/opetus-ja-opiskelu-yliopistossa/yliopisto-opiskelijat-ovat-tavallista uupuneempia-koronakevaana?fbclid=IwAR08Ke2i3zJcge79mCzq880lj6YKu_34n o2QpU56WojTLoSafkoDyItcxw. 

<null>


Uudet Sane-aktiivit on valittu! (25.11.2020)

Kuukausi ennen joulua, etukäteislahjana Sane syyskokousti tiistaina 24.11.2020. Kokouksessa valittiin seuraavan vuoden hallitus ja muut aktiivit. Tekijät ja heidän kaikki pestinsä on listattu alle!

Sanen hallitus 2021:

Elisa Kuvaja (puheenjohtaja, Osma-edustaja)

Riina Linnainmaa (varapuheenjohtaja, viestintävastaava)

Essi Stenbäck (rahastonhoitaja)

Eevi Pulkkinen (sihteeri, viestintävastaava, työelämä- ja alumnivastaava)

Eeli Salo (koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava, liikuntavastaava, tapahtumavastaava)

Helka Luostarinen (haalarimerkkivastaava, liikuntavastaava, isäntä)

Vilma Järvelin (tapahtumavastaava)

Elsi Iso-Koivisto (yritysyhteistyövastaava, kulttuurivastaava, emäntä)

Hallituksesta valitaan myöhemmin vielä JANO- ja Lingviestit-vastaavat.

Sektorivastaavat ja muut tekijät:

Reetta Viljaharju (haalarimerkkivastaava, isäntä)

Aino Taskinen (tapahtumavastaava, InSanen päätoimittaja, kansainvälisyysvastaava)

Eveliina Lehtola (yritysyhteistyövastaava, työelämä- ja alumnivastaava)

Weera Koskela (koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava)

Henna Uotila (fuksi- ja tutorvastaava)

Peppi Kajoluoto (kehitysyhteistyö- ja ympäristövastaava)

Nea Vaahtera (emäntä)

Tuomo Niiranen (Osma-edustaja)

Onnea kaikille valituille!

Ensi vuoden toimintaa ohjaavat asiakirjat vahvistettiin

Kokouksessa myös vahvistettiin Sanen toimintasuunnitelma ja talousarvio eli budjetti ensi kaudelle.

Samalla k√§ytiin l√§pi ja vahvistettiin Sanen strategia vuosille 2021‚Äď2024. Sanen visio muodostuu kolmesta p√§√§kohdasta, jotka ovat yhteis√∂llisyys (niin j√§rjest√∂n sis√§ll√§ kuin muiden j√§rjest√∂jen ja toimijoiden v√§lill√§), kulttuuriel√§m√§n kukoistus (nostaa esille kulttuuriin liittyvi√§ kysymyksi√§) ja aktiivisuus (j√§rjest√∂ ottaa aktiivisesti kantaa opiskelijoita koskeviin ajankohtaisiin asioihin ja ottaa huomioon koko j√§senist√∂ns√§, esim. saavutettavan ja esteett√∂m√§n viestinn√§n avulla). 

Strategiassa määritellään Sanen arvoiksi hyvinvointi, vastuullisuus sekä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Kauttaaltaan tavoitteena on monipuolisesti tukea opiskelijoita ja edistää niin opiskelijoiden kuin (opiskelu)ympäristön parempaa huomista.

<null>


Sanen ja Viiton fuksiaisia vietettiin maailmanlopun tunnelmissa (1.10.2020)

Sanen ja Viiton yhteisi√§ maailmanlopun fuksiaisia vietettiin l√§mpim√§ss√§ syysillassa keskiviikkona 23.9. Fukseja tapahtumaan osallistui reilut parikymment√§, joten kenenk√§√§n ei tarvinnut selviyty√§ maailmanlopusta yksin. 

Rasteilla muun muassa etsittiin selviytymisv√§lineit√§, rustailtiin maailmanlopun runoja ja esitettiin pantomiimeja. Kuuluipa iltaan my√∂s rastinpit√§jien lahjomista ja fuksilaulun mahtipontista (huuto)laulamista. 


‚ÄúFuksiaisissa oli superhauskaa. Rastit olivat monipuolisia ja kivoja, mutta hauskinta oli pukeutuminen. Fuksilaulu soi p√§√§ss√§ koko loppuviikon!‚ÄĚ

Vuoden 2020 fuksi

Illan pimetess√§ etsiydyttiin Harjulle, jossa paljastettiin fuksiaisten voittajat. Ryhm√§kisan voitti Aika laiskat eepokset -ryhm√§ ja parhaasta asusta palkittiin Amanda, joka oli pukeutunut ruttotohtoriksi. Lopuksi fuksit p√§√§siv√§t lausumaan fennistivalan ja t√§ten virallistamaan fennistiytens√§. Mukavaa oli!

Perinteinen fuksiaiskuva Fennicumin edessä

<null>


Vuoden 2020 toimijat valittu! (7.11.2020)

Sanen syyskokouksessa 5.11. valittiin vuoden 2020 hallitus ja aktiivit. Yhdistyksen kokoonpano näyttää ensi vuonna seuraavalta:

Hallitus:

Tuomo Niiranen, puheenjohtaja

Riina Linnainmaa, varapuheenjohtaja, Jano-vastaava

Aino Taskinen, sihteeri, kansainvälisyysvastaava

Minna Hautaniemi, rahastonhoitaja

Henna Uotila, koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava, fuksivastaava

Essi Stenbäck, haalarimerkkivastaava

Elisa Kuvaja, tapahtumavastaava, Lingviestit-vastaava

Peppi Kajoluoto, tiedottaja, ympäristö- ja kehitysyhteistyövastaava

Hanna Leppävuori, liikuntavastaava

Aktiivit:

Tapahtumavastaava: Vilma Järvelin

Haalarimerkkivastaava: Nea Hakamäki

Koulutus- ja sosiaalipoliittinen vastaava: Siiri Hynönen

Liikuntavastaava: Elisa Kuvaja ja Vilma Järvelin

InSanen päätoimittajat: Heta Aho ja Aino Taskinen

Yritysyhteistyövastaavat: Veera Niutanen, Viola Aaltonen ja Elsi Iso-Koivisto

Emännät: Nea Vaahtera, Elsi Iso-Koivisto ja Elina Smeds

Isäntä: Henna Uotila

Osma-edustajat: Marjaana Kujamäki ja Tuomo Niiranen

Alumni- ja työelämävastaava: Eveliina Lehtola ja Essi Stenbäck

Onnea kaikille valituille!

<null>


Sanen teatterireissu (27.3.2019)

Kyllästyttääkö kotisohva perjantai-iltaisin? Kaipaatko kulttuuria elämääsi, mutta kaverit valitsevat aina vain Netflixin? Nyt sinulla on mahdollisuus liittyä mukavan porukan seuraan kuluttamaan teatterin penkkejä, sillä sanelaiset lähtevät yhdessä katsomaan Skavabölen pojat -näytelmää Jyväskylän Huoneteatteriin 29.3.!

”Tragikomedia 70-luvun perhe-el√§m√§st√§ veljesten Rupertin ja Evertin silmin katsottuna. Tarina ydinperheen hajoamisesta on ajankohtainen, rankka, mutta l√§mminhenkinen.” Lis√§tietoja: http://www.huoneteatteri.fi/naytelma.php?naytelmat_id=397

Esityksen kesto on 2 h 25 min sisältäen 20 min väliajan.
Lipun hinta on opiskelijoille 8‚ā¨. Muistathan ottaa opiskelijakortin mukaan!

Miten toimin?
Suosittelemme varaamaan lipun esitykseen osoitteesta: https://www.netticket.fi/information_plays.php?info_id=11884
Varattu lippu täytyy lunastaa viimeistään 30 minuuttia ennen esityksen alkua! Lipun voi myös halutessaan ostaa suoraan netistä tai tuntia ennen esityksen alkua paikan päältä.

MIT√Ą? Sanen teatteriperjantai Skavab√∂len poikien parissa!
MISS√Ą? Jyv√§skyl√§n Huoneteatterilla (Sammonkatu 4)
MILLOIN? 29.3. klo 19.00
MIKSI? Koska kulttuuri on kivaa ja yhdessä se on vielä kivempaa!
MIT√Ą MAKSAA? 8 euroa opiskelijakortilla

PS. Skavabölen pojat pyörii huoneteatterilla vielä seuraavina päivämäärinä jos yhteisretken päivämäärä ei onnistu!

su 31.3.201915:00 
pe 5.4.201919:00 
la 6.4.201918:00 
su 7.4.201915:00 
la 13.4.201918:00 
su 14.4.201915:00 
to 18.4.201918:00 
ke 24.4.201918:00 
pe 26.4.201919:00 
la 27.4.201918:00 

<null>

Sivut: 1 2 3 4 5