Asiantuntijafuksien kuulumisia

Asiantuntijafuksien kuulumisia (24.9.2020)

Nyt ääneen pääsevät asiantuntijalinjan fuksit – on nimittäin aika kuulla, kuinka lukuvuoden alku on heillä sujunut! Miia, Sini, Elina ja Inka kertovat tunnelmistaan ja odotuksistaan ensimmäisen kuukauden jälkeen.

Sini Riekki

Opiskelukaverit ovat ihan mahtavia ja on tosi mielenkiintoista, että Jyväskylään muutetaan ihan kaikkialta Suomesta.

Moikka! Olen 19-vuotias Sini ja aloitin tänä syksynä opiskelemaan suomen kieltä asiantuntijalinjalla. Muutin Jyväskylään Suomussalmelta, joka sijaitsee Kainuun pohjoisosassa.

Jyväskylään kaupunkina olen ihastunut jo noin kolmisen vuotta sitten. Kävin täällä vanhempieni kanssa syyslomalla, ja tykästyin kovasti siihen, ettei kaupunki ole liian iso. Lisäksi luonto on lähellä, mikä on iso plussa.

Pidin lukion jälkeen yhden välivuoden, jolloin opiskelin Jyväskylän avoimessa yliopistossa viestinnän perusopinnot. Opiskelu yliopistossa on siis ainakin pienesti tuttua. Suomen kieltä päädyin opiskelemaan, koska kielemme on hyvin kaunis ja sen rakenteet, kirjoittaminen sun muu kielinörtteily on kiinnostavaa. Ja onhan asiantuntija tosi hieno tuleva nimike! Tällä hetkellä haaveammattini on toimittaja, ja ammatissa pyöritäänkin paljon kielen parissa.

Ensimmäisten viikkojen jälkeen on ollut vähän pyörällä päästä varsinkin Sisun kanssa, mutta pikkuhiljaa alkaa päästä kärryille. Opiskelukaverit ovat ihan mahtavia ja on tosi mielenkiintoista, että Jyväskylään muutetaan ihan kaikkialta Suomesta. Erityisesti kouluruoka ansaitsee vielä erityismaininnan. Yhtään huonoa ateriaa en ole vielä yliopiston ravintoloissa syönyt!

Opiskelijaelämältä odotan uusia tuttavuuksia, oppimista ja samalla yleissivistyksen lisääntymistä. Tietenkin opiskelijabileet myös kutkuttavat. Tutustumista Jyväskylään paikallisen silmin olen jo hieman harrastanut, mutta odotan myös kaupungin paljastavan uusia puolia itsestään opiskeluvuosien aikana.

Asiantuntijalinjalla on vara valita paljon sivuaineita ja itsekin olen jo päässyt niitä pohtimaan. Viestinnän perusopinnot ovat tosiaan itselläni jo käytynä, mutta niiden lisäksi aion opiskella ainakin historiaa sekä yhteiskuntatieteitä ja filosofiaa. Myös lukiossa aloittamani ranskan kieli vähän houkuttelisi sekä sukupuolentutkimus. Olen kiinnostunut
hyvin monista asioista, joten pitää olla varovainen, ettei ahmaise liian suurta palaa kerralla opiskeltavaksi! Kaiken kaikkiaan olen innoissani tulevasta opiskeluajastani. Hymyillään kun tavataan!

Miia Karinen

Vieläkään en osaa varmasti vastata kysymykseen mikä minusta tulee isona, mutta ainakin olen oikealla polulla.

Hei, olen Miia, tuore mokkalainen ja olen siitä aika innoissani! Olen alun perin kotoisin Kuopiosta, mutta asunut tässä välillä myös Oulussa ja Alavudella. Kielet ovat aina kiinnostaneet minua, samoin lukeminen ja kirjoittaminen, joten tulevaisuuden haaveammattini lähtee nyt opintojen myötä muotoutumaan. Hain opiskelemaan kieliä jo heti lukion jälkeen, mutta tuolloin en päässyt sisään.

Puolitoista vuotta sitten inspiroiduin erään vloggaajan videoista ja aloin tietoisesti tekemään asioita, jotka veisivät minua kohti haaveitani. Syksyllä 2019 aloitin suomen kielen perusopinnot Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa. Nautin opinnoista valtavasti, vaikka ne veivätkin paljon aikaa täysipäiväisen työni ohella. Tajusin kuitenkin, että olen kaivannut kirjoittamista ja lukemista ja että tämä on se juttu, mitä haluan tehdä.
Keväällä hain opiskelemaan suomen kieltä ja heinäkuussa sain yllätyksekseni sähköpostin, joka muutti elämäni suunnan ja tässä sitä ollaan. Onnellisena kaiken uuden edessä!

Ensimmäiset viikot yliopistolla ovat menneet nopeasti ja tietoa on tullut paljon. Yhteisistä Whatsapp-ryhmistä on saanut vertaistukea ja tutoreilta sekä opettajilta on saanut kysyä mieltä askarruttavia juttuja. Sivuaineeksi olen valinnut alustavasti viestinnän ja journalistiikan opintoja, mutta lisäksi kirjallisuuden, englannin kielen ja kirjoittamisen kurssit kiinnostavat. Vieläkään en osaa varmasti vastata kysymykseen mikä minusta tulee isona, mutta ainakin olen oikealla polulla. Toivon löytäväni mielenkiintoisten opintojen lisäksi samanhenkisiä kavereita ja tulevaisuuden kollegoja. Tästä on hyvä jatkaa.

Elina Ylönen

Niin moni vapaasti valittava opintokokonaisuus kiinnostaa, että täysin selvää ei ole, mitä kaikkea haluan opiskella!

Moi! Olen Elina, uusi mokkalainen. Tulen Kouvolasta, mutta alun perin olen kotoisin Siilinjärveltä, Pohjois-Savosta. Jyväskylä valikoitui opiskelukaupungiksi hyvän sijainnin takia, lisäksi kaupunki vaikuttaa kotoisalta, vaikkakaan ei ole vielä kovin tuttu. Olen ollut aina kiinnostunut suomen kielestä, ja siksi se valikoitui myös opiskeltavaksi aineeksi.

Ensimmäiset viikot ovat olleet hauskoja, sekavia, informatiivisia, innostavia ja eteenpäin kannustavia. Pikkuhiljaa opiskelun palaset, kuten kursseille ilmoittautumiset, ovat loksahdelleet kohdilleen. Niin moni vapaasti valittava opintokokonaisuus kiinnostaa, että täysin selvää ei ole, mitä kaikkea haluan opiskella! Olin positiivisesti yllättynyt, mitä kaikkea on vapaasti saatavilla valinnaisiksi opinnoiksi. Kirjallisuus on opiskeltavien aineiden listalla ainakin, mutta muusta en vielä ole päättänyt. Tulevaisuuden urapolusta en osaa sanoa vielä mitään, mutta odotan sen selkenevän tässä opintojen myötä.

Inka Härkönen

Jyväskylä onnistui kuitenkin ensimmäisistä päivistä saakka hurmaamaan suloisuudellaan ja kasalla ihania opiskelukavereita.

Moi! Miun nimeni on Inka ja opiskelen ensimmäistä kuukauttani suomen kielen asiantuntija-linjalla. Identiteettiini luen joensuulaisuuden ja sen tuoman murteen suureksi tekijäksi.

Välivuotenani työskentelin au pairina Brysselissä, jonka vuoksi herättelin toivoa opiskelusta isommassa kaupungissa. Jyväskylä onnistui kuitenkin ensimmäisistä päivistä saakka hurmaamaan suloisuudellaan ja kasalla ihania opiskelukavereita. Joku suomen kielessä vain iski lukion viimeisenä vuonna. Analyyseistä ja oikolukemisesta puhuttaessa huomasin ajavani vastakkaista linjaa kuin muut luokassa istuvat. Minä nimittäin oikeasti upposin niiden maailmaan ja silloin rupesinkin miettimään suomen kielen jatko-opintoja. Siinä vaiheessa en kuitenkaan vielä tiennyt suomen kielellä olevan muita uramahdollisuuksia kuin opettaja ja tulkki, joten päädyin silloin ainoastaan biologian pääsykokeisiin. Onnekseni en sinne päässyt sisälle, sillä tämä suomen kieli tuntuu niin paljon oikeammalta.

Välivuoteni aikana opin arvostamaan suomalaista kulttuuria ja kieltä entistä enemmän. Kielen omalaatuisuus ja maine sen haastavuudesta viehättävät minua. Suunnittelen sivuaineikseni ranskaa sekä viestintää ja journalismia. Ensimmäiset opiskeluviikot ovatkin koostuneet näiden suunnitelmien pähkäilystä ja mukavista opiskelijariennoista. Alun hämmentyneisyyden jälkeen olo alkaa olla jo luottavainen. Opiskeluajalle toivonkin pysyvää innostusta ja mahdollisuutta jatkaa tapahtumien järjestämistä (sitsit!).