”Äidinkielen oppiaineen monimuotoisuus on mahtava asia”

Kolmas kerta toden sanoo, ainakin minun kohdallani. Olen siis Knuutilan Saara ja tämä vuosi oli toinen vuoteni suomen opettajalinjalla. Miten tähän on tultu? Lukiossa haaveammatikseni muodostui opettaja, mutta tarkempaa suuntaa pohdin pitkään. Kiinnostuksen kohteinani olivat esimerkiksi uskonnon-, kotitalous- sekä luokanopettajan työt. Kiitos silloiselle opolleni, tajusin oikeasti haluavani äidinkielen opettajaksi.

Kirjoitettuani ylioppilaaksi 2012 päädyin hakemaan äidinkielen ja tietotekniikan aineenopettajakoulutukseen, joista tietotekniikka sitten tärppäsi. Äidinkieli harmitti, sillä paikka jäi pienestä kiinni, mutta tieto syksystä yliopistossa silti ilahdutti. Lähdin avoimin mielin ohjelmoinnin ja tietoverkkojen maailmaan. Jouduin kuitenkin hyvin äkkiä toteamaan, ettei tietotekniikka ollutkaan minua varten. Ahdistavien kuukausien jälkeen päätin hakea uudestaan äidinkielen opettajaksi. Taisin pitää koetta itsestäänselvyytenä, sillä alitin ainakin oman henkilökohtaisen rimani saadessani pisteet takaisin: opiskelupaikka ei ollut lähelläkään. No, vuoden töissä kärvistelyn jälkeen sisuunnuin ja päätin opiskella muutamia suomen kielen perusopintojen kursseja avoimessa yliopistossa. Onneksi, sillä keväällä 2014 pääsin heittämällä läpi. Olin vihdoinkin lähempänä haaveammattiani.

Suomen kielen kommervenkit ovat aina kiehtoneet minua. Tämä ilmenee intoilustani todella huonoja puujalkavitsejä kohtaan, joista läheiseni saavat sitten kärsiä. Myös äidinkielen oppiaineen monimuotoisuus on mahtava asia: se antaa opettajalle vapaat kädet verrattuna moneen muuhun aineeseen. Ihanat ystävät ja mukava ilmapiiri ovat myös suuri osasyy viihtymiseeni. Tietotekniikalla ollessani ei hengenheimolaisia tahtonut oikein löytyä. Jotain hyvää siitäkin retkestä seurasi, sillä miekkoseni löysi oman alansa tehdessään minun rästiin jääneitä ohjelmoinnin kotitehtäviä.

Kaiken kaikkiaan olen iloinen, että päädyin juuri tätä kautta opiskelemaan äidinkielen opettajaksi. Nyt tiedän ainakin sen, miltä tuntuu opiskella alaa, joka ei ole ollenkaan oma. Lisäksi oli mukavaa huomata avoimen opintojen auttaneen hurjasti pääsykokeessa. Osaan arvostaa opiskelupaikkaani varmasti eri tavalla, kuin vajaa neljä vuotta sitten olisin arvostanut.

Saara Knuutila