Tutorit 2020

Tutor [tu:tor] : uutta opiskelijaa tämän opinnoissa ohjaava vanhempi opiskelija.” – Gummeruksen Uusi suomen kielen sanakirja.


Tutorointi on monelle uudelle opiskelijalle yksi tärkeimmistä turvaverkoista opiskelijaelämän alussa. Tutorit ovat uusia opiskelijoita varten, ja heidän tavoitteenaan on pehmittää uusien opiskelijoiden laskua yliopistomaailmaan. Tutorit tutustuttavat uudet opiskelijat yliopistoon ja sen käytäntöihin sekä auttavat heitä löytämään paikkansa myös yliopiston ulkopuolelta.

Suomen kielellä on kolme omaa tutoria, joiden puoleen voit kääntyä tilanteessa kuin tilanteessa. Yksi tutoreista on monialaisten kieliasiantuntijoiden tutor ja kaksi muuta äidinkielen ja kirjallisuuden opettajien tutoreita. He osaavat todennäköisesti vastata mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, ja jos eivät, osaavat ohjata sinut tietävän tahon luokse. Tutorit ovat käyneet läpi saman elämänvaiheen – ja siihen kuuluivat samat muutokset kuin sinä, uusi opiskelija, tulet käymään. Tutorien vertaistuki ja tietämys kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää.

Alta löydät tulevien tutoreidesi lyhyet esittelyt sekä heidän yhteystietonsa. Ota rohkeasti yhteyttä heihin missä tahansa asiassa!

Heta, kieliasiantuntijat

Mä oon Heta, 23-vuotias vantaalainen mutta sittemmin koko sydämestään jyväskyläläistynyt. Syksyllä alkaa viides ja mahdollisesti viimeinen yliopistovuosi, joten on tässä jo jotakin tullut opittua niin eri opinnoista, oppimisesta kuin armaasta yliopistokaupungistammekin.

Kirjoittaminen ja kieli on aina kiinnostanut eikä ylioppilaskirjoitusten jälkeen tuntunut muita vaihtoehtoja olevankaan kuin suomi tai kirjallisuus. Onneksi päädyin tänne suomen kielen pariin, sillä monestakin syystä tämä on ollut totisesti elämäni parasta aikaa! Ehdoton lempparikurssi: SKIS1001 Tieteen yleistajuistaminen. Käykää se! 

Opiskelujen ohessa leivon ahkerasti, runoilen ja laulan (varsinkin suihkussa), stalkkaan naapureitani ja nykyään jopa lenkkeilen. Alakouluopettajani ansiosta muistan Pohjanmaan joet, Jaakobin poikien nimet ja planeetat järjestyksessä. Joskus lähti helposti myös piin 100 ensimmäistä desimaalia. Nyt enää varmasti nelisenkymmentä.

Mä oon esittäytynyt tässä lehdessä jo kertaalleen, joten selaa pari sivua taaksepäin! Tutorina olin myös viime vuonna, joten tuttua juttua sekin. Suomen kieltä opiskelen, muita vaihtoehtoja ei edes ole. Ehdoton lempparikurssi: SKIS1001 Tieteen yleistajuistaminen. Käykää se! 

Eeli, äikänopelinjalaiset

Hei! Nimeni on Eeli Salo ja aloittelen syksyllä toista vuotta äikänopelinjalla. Synnyin vuosituhannen ensimmäisenä lokakuuna, Nikita Hruštšovin kenkäepisodin 40-vuotispäivänä. Olen asunut Jyväskylässä suurimman osan elämästäni ja koen olevani ihka oikea jyvääskyläläinen, vaikka syntymäkotikuntani on Mynämäki. 

Päädyin opiskelemaan äikänopelinjalle tavallaan sattumalta, koska minulla ei ollut mitään erityistä paloa alaa kohtaan, mutta äitini ehdotti sitä yhdeksi hakukohteeksi. Pienen pohdinnan jälkeen otin neuvosta kopin ja päätin laittaa linjan hakemukseeni, loppu on historiaa tai miten se nyt meni. En kadu valintaani, koska opiskelu on ollut todella kiehtovaa ja myös yllättävän hauskaa. Olen oppinut todella paljon uusia asioita ja odotan innolla jatkoa! 

Lempikurssini tähän mennessä on ollut kirjallisuushistorian roolikeskustelu-kurssi, joka oli kaiken kaikkiaan todella erikoinen kokemus. Opiskelujen ohessa minulla on monenlaisia kiinnostuksen kohteita, mutta mainittakoon tässä postmoderni filosofia, Vakiopaine sekä 60-luvun brasilialainen bossa nova. 

Sara, äikänopelinjalaiset

Moikka! Mun nimi on Sara Tamminen ja täytän parin kuukauden päästä 21 vuotta! Olen ensimmäisen vuoden suomen kielen ja kirjallisuuden opettajaopiskelija, ja alun perin kotoisin Porvoosta. Opettajan ammatista olen haaveillut jo ihan pienestä asti, mutta kipinä suomen kieleen ja kirjallisuuteen syttyi lukion keskivaiheilla. Kaunokirjallisuus ja kirjoittaminen, erityisesti runot, ovat lähellä sydäntä!

Kirjallisuudessa kiinnostavimpia lähestymistapoja ovat ehdottomasti kirjallisuuden erilaiset analyysit ja tekstin tulkinnat. Suomen kielen lemppareita tähän mennessä ovat varmaankin olleet pragmatiikan ja fonetiikan aihealueet. Suomen kieli kiehtoo ehdottomasti sen moniulotteisuuden ja muuntautumiskykyisyyden ansiosta! Kaikki kurssit ovat tähän mennessä olleet omalla tavallaan todella mielenkiintoisia, mutta listan kärkeen nostaisin kuitenkin kasvatustieteet ja kirjallisuuden analyysikurssin. 

Olen ollut kilpaurheilija koko elämäni, jonka vuoksi kaikenlainen liikkuminen ja aktiivisuus kuuluvat päivittäiseen arkeeni. Muita harrastuksia ovat laulaminen, kirjoittaminen ja ystävien kanssa hengailu. Erikoistaito, jolla osallistuisin kykykilpailuun, olisi varmaankin takaperinvoltti!