Tärkeät verkkopalvelut

Yliopistolla on käytössä useita verkkopalveluita, jotka tulevat varmasti opintojesi aikana sinulle tutuiksi. Kaikki yliopistoon liittyvät verkkopalvelut toimivat samalla omista nimikirjaimistasi koostuvalla, japanilaisen nimen kuuloisella henkilökohtaisella käyttäjätunnuksellasi sekä salasanallasi.

Korppi

Korppi (https://korppi.jyu.fi) on opintotietojärjestelmä, jossa suunnittelet omat opintosi, ilmoittaudut kursseille ja tentteihin, näet omat opintosuorituksesi sekä voit koota opintosi ja hakea lopulta tutkintoa. Korpissa kannattaa tutkia vasenta sivupalkkia ja klikkailla niitä auki, näin saat jonkin kuvan siitä, mitä kaikkea Korpista löytyy. Tärkein ominaisuus opintojen alkuvaiheessa on kalenteri, johon tulevat kaikki opetusajankohdat ja -paikat ilmoittauduttuasi kursseille. Kalenteri mahdollistaa myös omien menojen kirjaamisen.

Opinnot-välilehdeltä pääset ilmoittautumaan kursseille kurssikoodien avulla. Samalta välilehdeltä voit tarkastella kurssien tietoja ja kurssien päätyttyä niiltä saatuja kurssiarvosanoja. Arvosanat kirjautuvat myös opintosuoritusotteelle, jota niinikään pääsee katsomaan Korpissa.

Sisu

Sisu (sisu.jyu.fi) on Jyväskylän yliopiston uusi opintotietojärjestelmä, joka tuli käyttöön syksyllä 2019. Sisussa esimerkiksi suunnittelet omat opintosi, ilmoittaudut kursseille ja tentteihin, näet omat opintosuorituksesi sekä voit koota opintosi ja hakea lopulta tutkintoa. Tärkeä ominaisuus opintojen alkuvaiheessa on kalenteri, johon tulevat kaikki opetusajankohdat ja -paikat ilmoittauduttuasi kursseille. 

Sisu on vielä hyvin uusi järjestelmä niin henkilökunnalle kuin opiskelijoillekin. Kukaan ei vielä osaa kaikkea, mutta apua löytyy esimerkiksi osoitteesta https://www.jyu.fi/digipalvelut/fi/ohjeet/sisuohjeet/opiskelijalle sekä oppiaineen amanuenssilta. Tsemppiä ja kärsivällisyyttä opetteluun!

Koppa, Optima ja Moodle

Koppa (https://koppa.jyu.fi/), Optima (https://optima.cc.jyu.fi/) ja Moodle (https://moodle.jyu.fi/) ovat verkko-oppimisympäristöjä ja oppimateriaalisivustoja, joiden kautta opettajat jakavat opiskelijoille materiaaleja. Kopassa, Optimassa ja Moodlessa on aika paljon samoja ominaisuuksia. Yleensä kurssien opettajat kertovat suoraan, mihin ympäristöön he laittavat kurssiensa materiaalin jakoon. Jos opettajat eivät mainitse tätä, opiskelijat yleensä tiedustelevat oppimateriaalien sijaintia esimerkiksi kysymyksellä: “Tuleeko tän luennon diat johonkin?”

Koppa on käytetty varsinkin kirjallisuuden opinnoissa. Lisäksi Koppaa käytetään Avoimen yliopiston puolella, joten jos käyt jossain vaiheessa opintoja kursseja avoimen kautta, Koppa on yleinen työväline. Kopassa erona Optimaan on esimerkiksi se, että Kopassa voi jakaa esimerkiksi luentotallenteita, joten niitäkin sinut voidaan tyrkätä katsomaan Kopasta.

Optima näyttää navigoinniltaan melko hurjalta, mutta sielläkin salat aukeavat, kun vähän jaksaa tutkiskella. Opettajat lisäävät sinut kursseille, minkä jälkeen kurssien kansiot näkyvät vasemmassa sivupalkissa. Eri laitosten kurssit ovat eri sivuilla, haluamansa laitoksen pääsee valitsemaan kirjautumisen yhteydessä. Useat opettajat jakavat luentodiansa Optimassa ja jotkut yrittävät myös saada opiskelijat virtuaalikeskustelemaan Optiman kohtalaisen kököllä keskustelualustalla.

Moodle on ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen kuin Optima. Opettajat pystyvät lisämään sinne luentodioja ja luomaan palautuslaatikoita, joihin opiskelijat palauttavat yksilö- tai ryhmätöitään. Moodle toimii Optimaa paremmin keskustelualueena.

Salasananvaihtopalvelu

Salasananvaihtopalvelussa (https://salasana.jyu.fi) pääset vaihtamaan henkilökohtaisen käyttäjätunnuksesi salasanan tunnuksen aktivoinnin jälkeen.  Salasana on suositeltavaa vaihtaa pari kertaa vuodessa koko opintojen ajan. Samassa palvelussa voit vahvistaa sähköpostiosoitteesi, nähdä käyttäjätunnuksesi voimassaolon ja aktivoida unix-, www-käyttöoikeudet sekä Office 365 tilin. (Tutustu lisää IT-palveluiden sivuilla: https://www.jyu.fi/itp)

Isamail

Isamail eli yliopiston sähköposti on yliopiston tärkein viestintäkanava. Isamailiin saat viestejä niin yliopiston henkilökunnalta, kurssien opettajilta kuin ainejärjestöiltäsi. Muista siis seurata sähköpostia aktiivisesti! Isamailiin pääset osoitteesta https://posti.student.jyu.fi tai https://isamail.jyu.fi ja sinne kirjaudutaan yliopiston tunnuksilla (kts. sivun alku).

Isamailissa on hyvä (tai oikeastaan pitää) liittyä erilaisille sähköpostilistoille, jotka löytyvät kaikki osoitteesta http://lists.jyu.fi/mailman/listinfo. Ohjeet mm. listoille liittymiseen löydät täältä: https://www.jyu.fi/itp/email/tutorial/postilistat

Suosittelemme liittymään ainakin näille sähköpostilistoille, jotta et missaa tärkeitä tapahtumia tai hyödyllistä infoa:

Muistathan liittyä sähköpostilistoille yliopiston sähköpostillasi!

Isamailin ja Korppi-kalenterin synkronointi älypuhelimeen

Yliopiston sähköpostin ja Korppi-kalenterin saa melko helposti synkronoitua myös älypuhelimeen. Ohjeet sähköpostin synkronoimiseen löydät osoitteesta http://googletuki.jyu.fi/mobiili  ja Korppi-kalenterin synkronoimiseen osoitteesta https://www.jyu.fi/itp/korppi-ohjeet/tutorial/kalenteri/ohjeita-synkronoinnin-kayttamiseen. Joillekin laitteille synkronointi on hankalampaa kuin toisille, mutta kaikissa IT-ongelmissa voit kääntyä IT-palveluiden puoleen!